De Ongelukkige Samenloop van Omstandigheden: Bob en Gourmetten
Kerstmis: het feest van gezelligheid en… gourmetstellen. Voor mijn zwager Bob pakte dat vorig jaar wat minder feestelijk uit. Laten we de scène even schetsen. Bob, altijd enthousiast maar ietwat onhandig, besloot ergens tijdens het omdraaien van de stukjes kip wat extra olie op de hete bakplaat te gooien. De olie vatte vlam, en in paniek probeerde Bob te blussen met bruiswater. Resultaat? Flinke vlammen en een brandwond op zijn arm. Nog voor het grand dessert op Eerste Kerstdag zat Bob al op de Eerste Hulp, waar zijn brandwonden werden behandeld.
Later die avond vroeg Bob mij: “Bram, kan ik iemand aanklagen? Het gourmetstel? De olie? De fles water? Of jou?” Helaas voor Bob heb ik hem moeten uitleggen dat dit een typisch gevalletje is van ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’. Dit betekent dat er een situatie is waarin schade ontstaat door een toevallige combinatie van factoren, zonder dat er sprake is van verwijtbaar handelen of aansprakelijkheid van een betrokken partij. Hierdoor kan Bob zijn schade dus niet verhalen op een andere partij. Juridisch wordt zo’n situatie ook vaak gezien als overmacht of eigen schuld. Niemand kon voorspellen dat Bob precies deze combinatie van acties zou uitvoeren, in een situatie met een hete bakplaat, te veel olie en weinig kennis over de combinatie van water, olie en vuur. Toch kun je vragen stellen: had de fabrikant betere waarschuwingen moeten geven? Of had ik als gastheer Bob überhaupt niet in de buurt van vuur moeten laten komen?
Bob besloot uiteindelijk geen juridische stappen te ondernemen. Maar het voorval laat zien dat niet altijd iemand anders aansprakelijk is als er schade ontstaat. Soms gebeuren ongelukken door een mix van pech, verkeerde keuzes of een vleugje jeugdigheid.
Dit jaar staat het gourmetstel weer klaar. Bob is uitgenodigd, maar met duidelijke huisregels: geen extra olie, geen water, en blijf uit de buurt van vuur. Of hij zich eraan houdt? Dat zal deze kerst blijken.
Fijne feestdagen – en wees voorzichtig met die bakplaat!
Op twee wielen de lente tegemoet: Pas op voor Letsel!
Met de komst van het voorjaar ontwaken niet alleen de bloemen en de vogels, maar ook de motorrijders die reikhalzend uitkijken naar het begin van het nieuwe seizoen. Het gevoel van vrijheid en avontuur dat gepaard gaat met het rijden op twee wielen trekt velen naar buiten, klaar om de openbare weg te verkennen. Met het plezier en de opwinding van het motorrijden komt ook een verhoogd risico op ongelukken en letselschade.
Een veelvoorkomende oorzaak van letselschade bij motorrijders aan het begin van het seizoen is dat andere weggebruikers nog minder alert op motorrijders. Daarnaast kan het gevoel van adrenaline en de drang om de grenzen op te zoeken kunnen ertoe leiden dat motorrijders gaan rijden met (te) hoge snelheden en onbedoeld risico’s nemen die kunnen leiden tot ernstige ongevallen.
Als er een ongeluk gebeurt, wordt altijd eerst gekeken naar de oorzaak van het ongeval. Als de motorrijder te hard heeft gereden of inhaalde terwijl dat niet mocht, kan dat grote gevolgen hebben. Wanneer het ongeluk namelijk ook te wijten is aan het onveilige weggedrag van de motorrijder zelf, heeft dat invloed op de hoogte van de schadevergoeding. De aangereden motorijder krijgt dan vaak niet al zijn schade vergoed, omdat hij deels voor het ongeluk zelf heeft veroorzaakt. Naast dat een motorrijder fysiek in het verkeer kwetsbaar is, en een ongeluk daardoor grote fysieke gevolgen kan hebben, kan onveilig rijgedrag dus ook grote financiële gevolgen hebben voor de motorrijder.
Laten we dus met z’n allen op een veilige manier genieten van het voorjaar en de mooie wegen die Nederland te bieden heeft!
CarnaVAL gevaar!
Het is weer carnaval. Confetti dwarrelt door de lucht, muziek schalt uit de speakers en feestvierders dansen en hossen. Maar te midden van al die feestvreugde schuilt er soms een gevaar dat we niet mogen negeren: een feestganger die uitglijdt over de gladde vloer. Gelukkig ‘valt’ de schade vaak mee, maar helaas kan zo’n val ook de feestvreugde bederven als iemand ongelukkig terechtkomt en ernstig letsel oploopt.
Laten we daarom een paar uurkes vurraf stilstaan bij dit onderwerp en de verantwoordelijkheid die we als feestvierders dragen. In feesttenten en kroegen is het de komende 4 dagen tijdens carnaval druk en gezellig. Mensen dansen, springen, hossen en roepen. Vaak zijn de vloeren van deze feesttenten glad geworden door gemorste drank en confetti. Zo’n vieze, gladde vloer is een ideale cocktail om over uit te glijden en letselschade op te lopen. Wie is er dan verantwoordelijk voor zo’n valpartij? Is het de schuld van de persoon die uitglijdt? Of moeten we ook kijken naar degenen die verantwoordelijk is voor (het schoonhouden van de) feesttent en de vloer? Het uitgangspunt in het Nederlands recht is dat ieder zijn eigen schade draagt. Pas wanneer een andere persoon of organisatie voor het ontstaan van de schade aansprakelijk is, kan de schade op die partij verhaald worden. Bij een val in de feesttent moet dan ook eerst gekeken worden naar de oorzaak van de val. Viel de feestganger doordat hij niet meer op zijn benen kon staan door overmatige alcoholconsumptie? Of werd de val door iets anders veroorzaakt?
Als de gevallen carnavalsvierder een ander voor zijn val verantwoordelijk wil houden, moet er sprake zijn van een ‘onrechtmatige daad’. Degene die verantwoordelijk is voor de feesttent moet dan tekort zijn geschoten in zijn taak om voor een veilige feesttent te zorgen. Het is immers hun taak om ervoor te zorgen dat de vloer schoon en veilig is voor alle feestvierders. Dit betekent regelmatig opruimen en eventuele gladde plekken direct aanpakken. Het is dus belangrijk dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de feestlocatie veilig genoeg is voor iedereen. Pas wanneer zij hierin tekortschieten zou er aansprakelijkheid kunnen bestaan.
Dus laten we tijdens deze carnaval niet alleen genieten, maar de boel ook een beetje netjes houden en ons bewust zijn van de mogelijke gevaren die op de (v)loer liggen.
Alaaf!
Ho, Ho, Ho…Pas op voor de vallende werknemer!
Het is weer de tijd van het jaar waarin bedrijven feestelijk worden aangekleed met prachtige kerstballen, slingers en lampjes in de boom. Het optuigen van de kerstboom op de werkplek zorgt voor een speciale sfeer en saamhorigheid, maar laten we niet vergeten dat zelfs tijdens dit feestelijke moment de werkgeversaansprakelijkheid niet ver weg is.
Met de beste bedoelingen brengen werkgevers vaak de kerstboom binnen om de kantooromgeving op te vrolijken. Maar, zoals bij elk goed voornemen, zijn er potentiële valkuilen. Hoewel de twinkelende lichtjes en kleurrijke ornamenten de harten kunnen verwarmen, moeten werkgevers ervoor zorgen dat hun streven naar een feestelijke ambiance niet eindigt in een ongelukkige val.
Werkgeversaansprakelijkheid strekt zich namelijk ook uit tot de kerstboom! Stel je voor: een werknemer die zich op een stoel waagt om de piek perfect te plaatsen en vervolgens met stoel, boom en piek ten val komt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen voor een werknemer kunnen bij een verkeerde landing zeer groot zijn.
Niemand wil dat de feestdagen worden herinnerd als het moment waarop Bob van de boekhouding de zwaartekracht tartte en uit de kerstboom viel. Laten we ook in deze gezellige kerstperiode niet vergeten dat werkgevers naast een gezellige kerstsfeer op kantoor ook moeten zorgen voor een veilige werkplek.
Dus werkgevers, wees gewaarschuwd! Zorg ervoor dat de kerstvreugde niet overschaduwd wordt door omvallende kerstbomen en ongelukken. Zorg als werkgever voor voldoende veiligheid en geef werknemers de nodige veiligheidsmiddelen. En herinner hen eraan dat het behoud van een feestelijke stemming niet ten koste mag gaan van hun welzijn.
Fijne en vooral veilige kerstdagen voor iedereen!